Hanoo  
 

Korat

Koraten är en korthårsras med sitt ursprung i Thailand. Man kan säga att det är en av de äldsta kända raserna, redan för ett par hundra år sedan nämns den som ”lyckobringade kattras” i skrifter. I Europa är den fortfarande ovanlig.

Koraten är alltid blå, och ska alltid ha gröna ögon. Pälsen är silkig och tätliggande, och ska kännas som ett fint sidentyg. De fäller minimalt. Kroppen är medelstor och semicobby, inte slank och högbent som siamesen, och inte kort och kraftig som britten. Ögonen är stora och runda.

Temperamentet är livligt, koraten är både mycket aktiv och mycket sällskaplig. De brukar inte vara blyga, utan är fort framme hos gäster, och tillbringar en stor del av sin tid tillsammans med ”sina” människor. Liksom andra aktiva raser kan en uttråkad korat bli jobbig, förbered dig på att katten behöver aktivitet och allra helst en likasinnad kompis.

Liksom de flesta kattraser är koraten generellt frisk och sund. En seriös uppfödare sätter alltid friska och trevliga katter högt på prioritetslistan. Det problem som finns känt är en nervsjukdom, GM typ 1 & 2. Alla katter som används i avel* måste ha känd GM-status (testas via DNA) och inga parningar är tillåtna där ungarna kan få sjukdomen. Be att få se intyg om du ska köpa en korat.

*(inom FIFé, det förbund som vi tillhör genom sverak)

Se även Sveraks Raspresentation.